sobota, 9 maja 2015

Krem z porów

Ostatni tydzień była dla mnie szczególny.. Sporo zamieszania i choć nie dotyczyło mnie to bezpośrednio to mocno zadziałało na mnie. Brak czasu na przepisy a przecież gotowałam. I to wiele pyszności. Np tą zupę. To kolejna zupa z porem jaką zrobiłam. Pierwszą była zupa Bridget Jones która okazała się hitem. Ale ta też jest pyszna choć inna. Bardzo kremowa i sycąca. A do tego szybka i smaczna. Nie przepadam za zupami ale ta jest naprawdę świetna.




















Składniki:
2 duże pory
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 l bulionu
pół szklanki 18% śmietany
masło
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Wykonanie
Pory pokrój w plastry i podsmaż na maśle do momentu aż staną się miękkie. Wrzuć do blendera podsmażone pory, ziemniaki i 2 szklanki bulionu i zmiksuj na gładki krem. Połącz z resztą bulionu i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Śmietanę połącz z kilkoma łyżkami zupy w misce. Wymieszaj i przelej do zupy. Wymieszaj i podgrzej całość przez chwilę. 

Smacznego!

2 komentarze: