poniedziałek, 18 maja 2015

Serduszko drożdżowe z serem pleśniowym

To zdecydowanie jedna z bardziej kreatywnych potraw jakie zrobiłam. Planowałam co prawda pozwijać ciasto jakoś wymyślnie a na środku umieścić ser ale nie planowałam serca. Wyszło spontanicznie, kreatywnie i romantycznie przy okazji. A do tego to jest naprawdę pyszne! Ser robi się przyjemnie miękki i można w nim maczać kawałki ciasta. Dla mnie rewelacja:) 




















Składniki:
na ciasto:
600 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
2 łyżki oliwy
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli
ok 170 ml wody
szczypta chili

dodatkowo:
krążek sera camembert
oliwa
1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
papryczka chili lub płatki chili

Wykonanie:
Drożdże rozkrusz do miski i zalej połową szklanki ciepłego mleka dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw aż zacznie bąbelkować. W drugiej misce połącz pozostałe składniki (oprócz wody). Dodaj drożdże z mlekiem i wymieszaj. Dodaj wodę i wyrób całość. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Odstaw na 1-1,5 godz. (lub gdy podwoi objętość) w ciepłe miejsce. Wyrób przez moment. Uformuj np. serce. Ja najpierw serce wycięłam z kartki a później z ciasta. Środek dociśnij na wielkość sera. Włóż ser i lekko dociśnij. Skrop oliwą posyp chili i czosnkiem. Piecz ok 35-40 minut. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam smakuje bardzo:) To kolejny raz kiedy zrobiłam takie cudo:) Do ciasta możesz dodać ulubione zioła. Smakuje trochę jak pizza:)

      Usuń