piątek, 12 sierpnia 2016

Gofry z mąki żytniej z kurkami i cebulą

Wczoraj dość późnym wieczorem, dostałam od mojej przyjaciółki zdjęcie, na którym było to, co mieli za chwilę skonsumować. Cóż to było? Zgrabne zapiekanki z makrelą, kurkami i serem. Napisała mi, na koniec "Myślimy o Tobie". No ładne rzeczy, Wy myślicie, a ja jem oczami Wasze pyszności. Oczywiste było od rana, że pragnęłam kurek! Planowałam zrobić zapiekankę, ale mój syn wymyślił, że chce gofry. Nie będę dyskutować z czterolatkiem, chce gofry- jak dla mnie okej:) I żeby wilk był syty i owca cała, ja zjadłam gofry z kurkami, a mój syn zjadł je z borówkami. Różnica w cieście była niewielka. Użyłam mąki żytniej i powiem Wam szczerze, że przepadłam! Gofry wyszły pyszne! A z kurkami i cebulą były wyśmienite. Muszę pisać jak bardzo poparzyłam sobie język jedząc je w pośpiechu?

Jeśli lubicie gofry w wytrawnej wersji to polecam:





















Składniki:
na gofry:
1,5 szklanki mąki żytniej (do wypieku domowego chleba, typ 720)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 2 szklanki mleka
2 jajka
pół płaskiej łyżeczki soli- jeśli decydujecie się zrobić wersję słodką dodajcie ok łyżkę cukru zamiast soli
1/ 3 szklanki oleju (u mnie ryżowy)

2 duże cebule
500 g oczyszczonych kurek
cheddar do posypania- lub inny ser
olej- u mnie kokosowy

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka. Składniki na gofry, oprócz ubitego białka, wymieszaj w misce. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolejcie jeszcze więcej mleka. Dodaj na końcu białka i delikatnie wymieszaj. Usmaż gofry w gofrownicy. 
Cebulę pokrój w półplasterki i smaż na wolnym ogniu na oleju. Gdy będzie już szklista i miękka dodaj kurki i smaż jeszcze chwilę, aż zmiękną. Przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. 
Kurki z cebulą przełóż na gofry i posyp startym cheddarem.

Smacznego!


Czas na grzyby

3 komentarze: