poniedziałek, 5 grudnia 2016

Domowa przyprawa do piernika

Zawsze kupowałam przyprawę do piernika. Lubię zapach świąt, a te nieodzownie kojarzą mi się z tą przyprawą. W okresie świątecznym używam jej bardzo dużo. Ale jakiś czas temu, przeczytałam skład mieszanki którą dostałam, i (o zgrozo!) znalazłam w niej, zupełnie nie wiedzieć po co i dlaczego, mąkę pszenną. Dlatego zrobiłam swoją przyprawę do piernika. Bardzo aromatyczną...idealną. Jej zrobienie nie zajęło mi więcej niż 5 minut. Proporcje można modyfikować według własnego gustu, ale mieszanka jest tak niesamowita i pachnie tak obłędnie, że na pewno nie wrócę do tej ze sklepowej półki..





















Składniki:
2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka ziaren kardamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki pieprzu 
1 łyżeczka imbiru
pół łyżeczki goździków
1 łyżeczka nasion kolendry 
skórka otarta z jednej pomarańczy
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżeczka ziela angielskiego

Wykonanie:


Zetrzyj skórki z cytryny i pomarańczy. Pozostaw je do wysuszenia może to zając kilka godzin. Żeby przyśpieszyć ten proces można wysuszyć je w rozgrzanym piekarniku. Trzeba jednak ich pilnować. Ja poszłam na łatwiznę i wszystkie pozostałe składniki mieszanki zmieliłam w młynku do kawy. Ale można użyć także moździerza. Po zmieleniu przypraw dodaj wysuszone skórki i wymieszaj. Przechowuj w szczelnym słoiczku. 

4 komentarze:

  1. super mieszanka świątecznych aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie wyobrażam sobie Świąt bez aromatu piernika rozchodzącego się po całym domu : ) Od lat robię własną, właśnie ze względu na marną jakość gotowców. Niestety, mąka niczego dobrego nie wnosi, a jedynie pozwala zaoszczędzić producentom na prawdziwych przyprawach. Zwiększa masę mieszanki, a nam przecież nie o to chodzi ;) Domowa przyprawa jest bezkonkurencyjna, możemy dowolnie modyfikować jej skład, a jej aromat jest nieporównywalnie bardziej intensywny. Takiej przyprawy używam też do przygotowania likieru piernikowo-czekoladowego : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Ja też robię na bazie tej mieszanki likier. Właśnie pomyślałam, że powinnam go zrobić:) Pozdrawiam!

      Usuń