czwartek, 3 sierpnia 2017

Dżem agrestowy z rumiankiem

Od kilku dni mój dom wygląda niczym targ. Wszędzie mnóstwo warzyw i owoców. Częściowo je zjadamy, trochę zamrażam. Nie jestem w stanie wykorzystać wszystkiego od razu. To są naprawdę potworne ilości marchewki, buraków, pietruszki, borówek amerykańskich, porzeczek, malin i agrestu. Plusy posiadania działki oraz znajomych, którzy dzielą się ze mną tym co mają. Ze wszystkiego cieszę się bardzo, jedynie z agrestem mi nie po drodze. Dlatego zrobiłam dżem. Ale nie taki zwykły, a z rumiankiem. Chciałam żeby był bardziej nietypowy. No i udało się. Dżem jest smaczny z lekką nutą rumianku, co bardzo mi odpowiada. Myślę, że wart wypróbowania. Aha.. użyłam rumianku, który kupiłam w sklepie zielarskim, a nie herbatki rumiankowej:)























Składniki:
1 kg obranego agrestu
cukier- wg gustu i smaku agrestu
2 łyżki suszonego rumianku


Wykonywanie:
Agrest zasyp cukrem i gotuj aż się rozpadnie. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Gotuj go tak długo aż stanie się gęsty. Dodaj rumianek i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę, następnie dżemem napełnij wyparzone słoiki. Słoiki możesz pasteryzować, dla pewności. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ojej, bardzo oryginalny przepis - nie jestem pewna czy mi posmakuje, ale chętnie spróbuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz agrest i rumianek, to myślę, że nie powinno być problemu:)

      Usuń
  2. Intrygujący smak :) Zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, nie jest to typowy smak, ale naprawdę ciekawy. Mam nadzieję, że będzie Ci smakował. Pozdrawiam!

      Usuń