poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Najlepszy klasyczny hummus z syropem z granatów i płatkami chili

Jeśli chodzi o hummus- jestem wyjątkowo stanowcza i kategoryczna. Najbardziej smakuje mi w klasycznej wersji. I raczej rzadko dorzucam do niego coś jeszcze, choć zdarza się to czasem. W końcu lubię eksperymenty. Dziś postanowiłam przestać być taka nieugięta i nieustępliwa. Ale nie był to jakiś jakiś wielki szał i postęp. Dodałam właściwie tylko płatki chili, wędzoną paprykę i polałam hummus syropem z granatów. Wyszedł nieziemski! Jeśli macie syrop z granatów- do dzieła!

Jeśli macie ochotę na kombinację, oto kilka pomysłów:



Składniki:
szklanka ugotowanej ciecierzycy*
szklanka pasty tahini
sok z połowy cytryny
3 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
zimna woda - użyłam ok pół szklanki
syrop z granatów
chili w płatkach
wędzona papryka

*zawsze używam suchej ciecierzycy, moczę ją przez noc, a rano gotuję aż staje się bardzo miękka- wręcz maślana w środku

Wykonywanie:
Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Jeśli nie będzie się chciała dobrze miksować, dodaj wodę. Dodaj jej tyle, aby pasta miała gładką konsystencję. Przełóż hummus do miseczki, polej syropem z granatów i oliwą. Posyp płatkami chili i wędzoną papryką. Hummus przechowuj w lodówce. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis, choć raczej dla osób o wyrafinowanym smaku :)

    OdpowiedzUsuń