Jakiś czas temu wciągnęły mnie szwedzkie kryminały. Przeczytałam całą serie i mogę powiedzieć jedno. Jeśli amerykański policjant zjada pączki, tak szwedzki raczy się bułkami cynamonowymi. I to przy każdej okazji. Momentami ciężko mi było skupić się na książce, bo na każdej stronie bułki jawiły się jako absolutny lek na całe zło. Ale umówmy się...kiedy je zrobiłam wszystko rozumiem..są idealne! Poczęstowałam nimi koleżankę, a wieczorem dostałam smsa:"Sprzedawaj te bułki, a zarobisz fortunę!" No nie wiem.. póki co przepis umieszczam tutaj:)
Składniki:
Ciasto:
700 g mąki
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
300 ml ciepłego mleka
120 g masła
szczypta soli
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Nadzienie:
100 g miękkiego masła
60 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozkrusz do miski i zalej szklanką ciepłego mleka. Wymieszaj aż się rozpuszczą. Masło rozpuść i gdy lekko przestygnie dodaj do drożdży i dolej resztę mleka. Wymieszaj. Dodaj resztę składników. Możesz dodać trochę mąki jeśli będzie kleić się do rąk. Wyrabiaj kilkanaście minut aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Do miski pokrój masło na kawałki i rozgnieć widelcem. Dodaj cynamon i wymieszaj żeby nie było grudek. Dodaj cukier i znowu wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką. Uformuj kształt prostokąta. Rozsmaruj na całym cieście masło z cukrem i cynamonem. Zwiń delikatnie w rulon i ostrym nożem krój na plastry. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz ok 15 minut w temp. 190 stopni do momentu aż bułki będą rumiane.
Smacznego!
Przepis jest genialny! Ciasta nawet nie trzeba podsypywac mąką. Moja rodzinka zadowolona na maxa. Pojutrze znowu robie!
OdpowiedzUsuńJa też robiłam je ponownie kilka dni temu i smakowały wszystkim:) Pozdrawiam!
UsuńNajpyszniejsze bułeczki pod słońcem :) dziękuje za przepis Madziu D.
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo, ale nie Madziu D..:) Pozdrawiam!
Usuń