niedziela, 8 września 2013

Szybkie ciasto z cukinii

Wiem, że może to zabrzmieć dziwnie. Ciasto z cukinii? To nie może być dobre. Tymczasem nic bardziej mylnego! Zrobiłam je, po raz pierwszy, dla przyjaciół, którzy lubią kulinarne nowości i nie boją się kulinarnych eksperymentów. Czasem traktuję ich jak króliki doświadczalne, ale chyba nie narzekają. Po raz kolejny zrobiłam je w ten weekend też dla znajomych i bardzo im smakowało. Jest bardzo proste do wykonania. Cukinia nie jest wyczuwalna, a sprawia, że ciasto jest wilgotne i trochę przypomina brownie. Cukinia to naprawdę fajne warzywo:)























Składniki:
500 g startej na grubych oczkach cukinii ze skórką
350 g mąki
50 g kakao
2 jajka
250 g cukru
3/4 szkl. oliwy
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
opakowanie cukru waniliowego

Polewa:
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Do jednej miski wysyp mąkę, kakao, cukry, proszek i sodę. W drugim wymieszaj cukinie, jajka, oliwę i masło. Połącz składniki suche z mokrymi. Mieszaj przez chwilę. Wylej ciasto na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piecz przez 50 min. w temp. 190 stopni. W trakcie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Kremówkę ubij i wymieszaj z cukrem pudrem. Wysmaruj wystudzone ciasto. Można polać roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz