No to dziś tarta:) Z boczkiem. I kiszoną kapustą, którą zawsze wyjadam zanim zdążę dojść do domu więc celowo kupuję jej więcej. W wersji dla zapracowanych można użyć do tego przepisu gotowego ciasta francuskiego. To znacznie ułatwi życie i zajmie mniej czasu. Jeśli natomiast masz chwilę warto zrobić ciasto samodzielnie. Nie jest to aż tak zajmujące:) Do nadzienia można dodać grzyby. Ja tego nie zrobiłam bo za bardzo przypominałaby mi łazanki których szczerze nie znoszę:) Nie wygląda zbyt..imponująco..ale jest naprawdę warta zrobienia:)
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
1/2 szkl. wody
125 g masła (pokrojonego na kawałki)
szczypta soli
sucha fasola do obciążenia ciasta
Lub kupne ciasto francuskie:)
Nadzienie:
350 g kiszonej kapusty
2 duże jajka
200 g boczku (pokrojonego w kostkę)
1 cebula
200 ml śmietany 30%
pieprz
sól
Wykonanie:
Połącz składniki ciasta w misce i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Włóż je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podsyp blat mąką i cienko rozwałkuj ciasto. Wyłóż nim formę i nakłuj widelcem. Połóż papier do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Piecz 20 minut w temp. 160 stopni.
Jeżeli używasz ciasta francuskiego po prostu wyłóż nim formę na tartę.
Nadzienie:
Kapustę drobno pokrój a boczek podsmaż. Dodaj do niego cebulę i smaż jeszcze chwilę. Wymieszaj z kapustą. Jajka rozbij w miseczce dodaj śmietanę i przypraw. Na ciasto przełóż kapustę z boczkiem i zalej ją masą jajeczną.
Piec w temp. 180 stopni przez ok 20 minut aż tarta się zrumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz