niedziela, 8 września 2013

Kurczak Tikka Masala

To zdecydowanie moje ulubione danie:) Jakiś czas temu faszerowałam nim  wszystkich znajomych i rodzinę która nas odwiedzała. Absolutnie nie dziwę się, że w Anglii to jedno z najczęściej jedzonych dań indyjskich. Nie ważne że Hindus umarłby ze śmiechu i uznał to danie za dziwną wersję dania kuchni indyjskiej. Ważne jest to że jest po prostu nieziemskie i każdy kto je u mnie jadł prosił o przepis.






















Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 cebule
puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 pomidory pozbawione skóry
2 łyżeczki suszonej kolendry

sos tikka masala:
kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili (lub łyżeczka pestek z chili)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka kuminu rzymskiego
2 łyżeczki garam masala
sól morska, pieprz
garść migdałów

Do podania:
po ok 100 g ryżu na osobę
odrobina kurkumy i curry
jogurt grecki lub inny gęsty jogurt

Wykonanie:
Cebulę pokrój w dużą kostkę i podsmaż na odrobinie oleju arachidowego. Dodaj chili w pestkach lub pokrojone w kawałki. Następnie dodaj kolendrę. Odstaw.
Zrób sos tikka masala. Do blendera wrzuć czosnek, imbir, można dodać jeszcze więcej chili, koncentrat, wiórki, olej, sól, pieprz, kumin, garam masala i migdały.Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj sos do cebuli. Podsmaż chwilę i dodaj mięso. Zalej mlekiem kokosowym. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory. Ciągle mieszając gotuj aż sos zgęstnieje a kurczak zmięknie. Podawaj z ryżem z odrobiną kurkumy i curry oraz kleksem gęstego jogurtu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz