czwartek, 2 stycznia 2014

Involtini z cukinii

Czyli po prostu roladki z cukinii. Lub, jak w oryginalnym przepisie, z bakłażana za którym niespecjalnie przepadam więc wybrałam cukinię. Ja nadziałam roladki różnymi serami ale można użyć oliwek czy anchois. Involtini można podać z makaronem lub nadziać kuskusem, ale nie chciałam, żeby przystawka zmieniła mi się w pełne danie. Taka przekąska sprawdzi się doskonale na imprezie! Nie tylko w karnawale:) Ale.. zabawa z cukinią zajmuje trochę czasu (pieczenie, zwijanie) dlatego nie polecam robienia ich w dniu imprezy jeśli jeszcze macie milion rzeczy do przygotowania. I mimo tego że są dość czasochłonne są fantastyczne i warto wypróbować ten przepis:)




















Składniki:
2 cukinie
2 kulki mozzarelli
pół opakowania fety (100 g)
puszka pomidorów lub 2-3 pomidory
3 ząbki czosnku
80 g orzechów nerkowca
50 g startego cheddara (lub innego sera)
jajko
sól
pieprz
oliwa

Wykonanie:
Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Posmaruj oliwą i zgrilluj. W misce wymieszaj fetę, czosnek, 1 kulkę mozzarelli (porwij ją na kawałki), orzechy nerkowca (posiekaj je wcześniej), cheddar i jajko.  Przypraw solą i pieprzem. Gdy cukinia przestygnie nakładaj farsz na plastry i zwijaj w roladki. Jeśli używasz świeżych pomidorów pozbaw je skóry i zmiksuj. Pomidory z puszki także zmiksuj. Roladki układaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym. Druga kulkę mozzarelli pokrój w paski i rozłóż je na sosie. Piecz ok 20- 25 min w temp. 190 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz