Połączenie składników sałatki może zaskoczyć, ale fanom owoców morza zasmakuje na pewno. Trochę egzotycznie i po prostu inaczej. W mojej opinii to jedna z ciekawszych wersji sałatki z krewetkami jaką miałam okazję jeść. Przyznaję, traciłam cierpliwość przy ściąganiu skórki z cytrusów, ale niestety jest to konieczne. Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne to warto spróbować:) Pycha!
Składniki:
100 g rukoli
200 g krewetek koktajlowych (wcześniej ugotowanych)
pół dużej pomarańczy
pół dużego grejpfruta
pół szklanki orzechów nerkowca (uprażonych przez chwilę na suchej patelni)
Sos:
ok 50 ml oliwy
sól
pieprz
po dwie łyżki miodu i octu winnego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wykonanie:
Z pomarańczy i grejpfruta wytnij miąższ. Usuń białe błonki. Owoce pokrój na kawałki. Rukolę umyj i przełóż na talerz. Na nią ułóż krewetki, kawałki grejpfruta i pomarańczy. Posyp orzechami. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz