środa, 23 lipca 2014

"Torcik" z omletów i grillowanej cukinii

Brak pomysłu na cukinię? No to proszę bardzo! Zwykle przygotowuję cukinię na obiad ale dziś wystąpiła na śniadanie w wersji zgrillowanej. Jako nadzienia między dwoma omletami. Jednym ostrym bo z dodatkiem chilli i drugim łagodnym z bryndzą dla równowagi. Wyglądało (i smakowało!) to naprawdę fajnie tworząc coś w rodzaju torcika. Mimo, że wolę śniadania na słodko dzisiejsze przypadło mi do gustu wyjątkowo. Czekam więc na kolejną dostawę cukinii z działki i jestem pewna, że ten przepis zagości u nas na dłużej. 




















Składniki:
4 jajka
pół średniej cukinii
łyżeczka bryndzy
łyżeczka (lub więcej) pasty chilli (płatków chili lub pół świeżej papryczki pokrojonej drobno)- użyłam harrisy
ser (u mnie cheddar)
pieprz
masło

Wykonanie:
Cukinię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki i zgrilluj. Przygotuj omlety. Na każdy omlet przeznacz dwa jajka (proporcje można zwiększyć w zależności od wielkości patelni, ilości osób itp.). W miseczce rozbij dwa jajka i ubij je przez chwilę. Dodaj bryndzę i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Usmaż omlet na odrobinie rozgrzanego masła. Zsuń go na talerz i ułóż kawałki cukinii. Kolejne dwa jajka rozbij do miseczki, znowu ubij i dodaj chilli oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj. Usmaż kolejny omlet. Przykryj nim cukinię. Posyp startym serem. Dodatkowo jeden z omletów można posmarować pasta chilli jeśli oczywiście lubicie ostre jedzenie:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz