niedziela, 6 lipca 2014

Clafoutis wytrawnie

Bardzo często zdarza mi się robić clafoutis w wersji na słodko (np.tu) bo to bardzo szybkie i proste ciasto. Ale dziś naszło mnie żeby zrobić wersję wytrawną. I cóż...jest smacznie, szybko i prosto. Lubię w tym daniu to że można dodać do niego to co znajdziecie w swoich lodówkach i nie trzeba się za wiele nakombinować. Świetne będzie np. z grillowaną cukinią lub z boczkiem.




















Składniki:
4 jajka
100 g mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
posiekany szczypiorek (ok pół szklanki)
garść pokrojonych w kawałki zielonych oliwek
100 g sera pleśniowego (pokrojonego w kawałki
40 g startego cheddara
sól
pieprz
bazylia
oregano
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:
W misce wymieszaj trzepaczką jajka na jednolitą masę. Wysp mąkę i wlej mleko ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki  a jeśli geste mleka. Dodaj przyprawy, oliwki, szczypiorek i sery. Wymieszaj łyżką. Przelej do formy do zapiekania wysmarowanej odrobiną masła. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 30 minut.

Smacznego!

1 komentarz: