wtorek, 19 sierpnia 2014

Ryba grillowana w całości

Dostałam dorsza norweskiego od znajomych którzy sami złowili go w Norwegii. Fantastyczny prezent wylądował na grillu:) W sposób jaki przygotowałam tę rybę można potraktować właściwie każdą. Niesamowicie prosty przepis. A ryba nie jest sucha co najważniejsze. Najlepiej jest grillować ją w folii albo w specjalnym koszu do ryby. Mnie zabrakło folii i położyliśmy ją bezpośrednio na grillu i tez było ok. To bardzo zdrowa alternatywa dla mięsa:)















Składniki:
2 oczyszczone ryby (u mnie czarniak)
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy
1 cytryna

Wykonanie:
W misce wymieszaj drobno posiekany czosnek, tymianek i rozmaryn. Natrzyj mieszanka rybę w środku i na zewnątrz. Dopraw solą i pieprzem. Polej je oliwą i winem. Odstaw na kilka godzin. Wyjmij rybę z marynaty. Do środka włóż kilka plastrów cytryny. Rozpal 2 palniki grilla i nastaw je na najniższą moc. Ułóż ryby na grillu. Pamiętaj żeby posmarować ruszt olejem. Grilluj ryby obracają je aż lekko zbrązowieją. Kilka minut z każdej strony. Podawaj od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz