niedziela, 15 marca 2015

Rogaliki drożdżowe

Marzy Ci się pyszny drożdżowy rogalik z kubkiem kawy na śniadanie? Rozważasz wycieczkę do cukierni? Porzuć ten pomysł i zrób swoje rogaliki! To naprawdę nic trudnego, a efekt jest fantastyczny. Jeśli chodzi o nadzienie.. ja postawiłam na gorzką czekoladę i Nutellę. Możecie użyć marmolady albo nadzienia cynamonowego ale u mnie jeśli Nutella jest w domu to mój duży chłopak nie zaśnie dopóki nie zobaczy pustego słoika. A mały chłopak mimo, że jej nie powinien jeść, dzielnie mu towarzyszy. W mniejszych ilościach co prawda, ale z tym samym obłędem w oczach. Rogaliki są świetne na śniadanie, podwieczorek (czy w ogóle u kogoś jeszcze funkcjonują podwieczorki:)?) lub wizytę znajomych. Są trochę czasochłonne- jako że to ciasto drożdżowe i trzeba na nie poczekać w związku z tym- ale naprawdę warto! Poza tym są obłędnie smaczne..





















Składniki:
3- 3,5 szklanki mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
120 g masła- stopionego i wystudzonego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
80 g świeżych drożdży
szczypta soli
małe jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

nadzienie: czekolada, nutella, marmolada itp

Wykonanie:
Drożdże zalej połową szklanki mleka i dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw aż zacznie bąbelkować. Jajka ubij w misce przez chwilę dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę składników- zacznij od 3 szklanek mąki. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsyp mąką. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrywając czystą ściereczką, aż znacznie zwiększy objętość- mniej więcej na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 3 części. Każdą podsyp mąką i rozwałkuj na blacie w kształt koła. Nożem lub nożem do pizzy (bo dlaczego nie i łatwiej:P) i podziel na trójkąty. Dokładnie w ten sam sposób jak dzieli się pizzę- dlatego nożyk do pizzy sprawdzi się dobrze. Na każdy trójkąt rozsmaruj nadzienie- u podstawy. U mnie dwie kostki czekolady na jednego rogalika i ok 3/4 łyżeczki Nutelli. Nie nakładaj nadzienia zbyt duże żeby nie wypłynęło. Zwijaj rogaliki od podstawy. Uformuj je na kształt rogalika i zwiń także boki. Ułóż na blaszce i odstaw przykryte czystą ściereczką na ok 20 minut. Gdy wyrosną posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Układaj je na blaszce zachowując spore odstępy tak żeby miały miejsce żeby jeszcze wyrosnąć. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni i piecz przez ok 15-20 minut, aż będą rumiane ale się nie spieką. 

Smacznego!

7 komentarzy: