Grrr....te ostatnie popisy pogody są naprawdę nie do wytrzymania. Bawi się z nami.. drażni deszczem, zachęca słońcem i w końcu śmieje się w twarz sypiąc śniegiem. Ten dzisiejszy śnieg spowodował, że miałam wrażenie że zbliża się raczej Boże Narodzenie a nie Wielkanoc.Masakra.. Ostatnio otworzyłam chyba ostatni wakacyjny łup czyli ajwar z Chorwacji. W związku z tym że dawno już obalono mit że muffiny mogą być tylko na słodko postanowiłam że pasta wyląduje właśnie w nich. Pomysł okazał się naprawdę niezły. Jeśli nie macie pasty ajwar zwykła pasta paprykowa też będzie ok. W gruncie rzeczy możecie także dodać pieczoną paprykę i np. pomidory suszone a fetę zamienić na ricottę. Jak to przy muffinach bywa.. żeby się nie udały trzeba mieć naprawdę sporo szczęścia:)
Kilka rad i pomysłów odnośnie muffin znajdziecie tutaj
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
suszona papryczka chili -wg gustu
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka suszonego rozmarynu
4 łyżki pasty ajvar
70 g sera feta
2 jajka
ok 1/3-1/2 szklanki mleka
starty cheddar do posypania każdej muffiny przed pieczeniem
Wykonanie:
Suche składniki wymieszaj w jednej misce a mokre w drugiej. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj przez chwilę ale niezbyt długo. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dolej odrobinę więcej mleka. Przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Posyp serem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po krótkim przestygnięciu wyjmij je z formy. Możesz podawaj je np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Kilka rad i pomysłów odnośnie muffin znajdziecie tutaj
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
suszona papryczka chili -wg gustu
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka suszonego rozmarynu
4 łyżki pasty ajvar
70 g sera feta
2 jajka
ok 1/3-1/2 szklanki mleka
starty cheddar do posypania każdej muffiny przed pieczeniem
Wykonanie:
Suche składniki wymieszaj w jednej misce a mokre w drugiej. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj przez chwilę ale niezbyt długo. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dolej odrobinę więcej mleka. Przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Posyp serem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po krótkim przestygnięciu wyjmij je z formy. Możesz podawaj je np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Dzięki.. Wyszły lepsze niż się spodziewałam:)
OdpowiedzUsuń