poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Walijskie ciasteczka z patelni

Jeśli kiedykolwiek znajdziecie się w miejscu gdzie z jakiejś przyczyny nie ma piekarnika i będziecie mieli ochotę na coś ciekawego oto przepis dla Was! Ciastka z patelni. Te ciastka rodem z Walii to coś pomiędzy placuszkami- bo smaży się je jak placki tyle że na suchej patelni- a ciastkami bo są bardzo kruche. To tak jakby ktoś nie mógł się zdecydować na co ma ochotę. Prawdę mówiąc byłam nastawiona dość sceptycznie ale z każdym kolejnym kęsem mój entuzjazm rósł! Ciastka są świetne z dżemem, owocami lub bitą śmietaną. Idealne do kawy lub herbaty, bardzo szybkie i smaczne. Sprawdzą się w niespodziewanych sytuacjach kiedy goście pukają do drzwi lub gdy mamy ochotę na coś ekstra szybkiego. W ramach urozmaicenia możecie dorzucić do nich kawałki czekolady, suszone owoce lub orzechy. 




















Składniki:
500 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
100 g masła
szczypta soli
1 duże jajko
ok 1/2- 3/4 szklanki mleka

dodatkowo:
rodzinki, orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe- do ciasta
ubita kremówka, dżem, owoce- wg upodobań po upieczeniu

Wykonanie:
Przesiej mąkę do miski i dodaj cukier. Pokrój masło w kawałki i dodaj je do miski. Dorzuć sól. Całość wymieszaj rękami aż będzie przypominała okruchy chleba. Dodaj w tym momencie owoce suszone, wiórki lub orzechy. Wbij lekko roztrzepane jajko i dodaj tyle mleka aby całość była zwarta. Ciasta musi dać się wałkować. W razie potrzeby podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wykrawaj koła. Ścinki zbierz, znowu rozwałkuj, wykrawaj i tak do wyczerpania ciasta. Patelnie rozgrzej- nie używaj oleju. Smaż ciastka na suchej patelni na wolnym ogniu aż się zrumienią z obu stron. Podawaj z ubitą kremówką, owocami lub dżemem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. hmm, ciekawa jestem ich smaku, możliwe że kiedyś sobie zrobię takie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę fajne i smaczne:) Ja np. bałam się, że się będą niedopieczone ale obawy się na szczęście okazały się bezpodstawne. Pozdrawiam!

      Usuń