poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Chlebki rozmarynowe z ajvarem i jajkiem sadzonym

Nasz syn pojechał na wakacje z dziadkami i...z jednej strony jest fajnie. Nie ukrywajmy. Ale z drugiej...bardzo tęsknimy. Zdecydowanie inaczej jest kiedy jesteśmy sami na wakacjach..ruch, zwiedzanie, szał...tęsknota ma inny wymiar. Teraz...czuję się tak jakbym nie miała ręki. Wiem że Piotrek bawi się cudowanie ale nie zmniejsza to mojej tęsknoty. Gotuję, pracuję, ćwiczę.. Dzisiaj w mojej kuchni prawdziwy światowy mix. Chlebki rozmarynowe które zrobiłam na kształt chlebkow chapatti (które uwielbiam) do tego chorwacki ajwar i jajo sadzone. A wszystko inspirowane meksykańskimi huevos rancheros. Rozpiętość kontynentalna:) Ajwar to mój tegoroczny wakacyjny łup i tylko czekałam żeby go do czegoś wykorzystać. Tutaj sprawdza się idealnie. Nie ma co ukrywać to jedno z tych śniadań na które trzeba mieć czas ale..jest tak pyszne że warto!





















Składniki:
na chlebki:
100 g mąki
pół łyżeczki soli- użyłam soli himalajskiej
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
75 g jogurtu greckiego
łyżka oliwy
ewentualnie woda

dodatkowo:
1 duża cebula
4-5 łyżek pasty ajwar
papryczka chili- wg gustu
sól
pieprz
jajka
olej do smażenia- u mnie ryżowy
masło

Wykonanie:
Składniki na chlebki połącz w misce. Wyrabiaj chwilę aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na ok 20 minut. W tym czasie pokrój cebulę w półplasterki i podsmaż na oleju. Gdy zmięknie dodaj ajwar i przypraw. Wymieszaj. Ciasto podziel na 4 kulki. Każdą rozwałkuj cienko na okrągły placek. Każdy smaż na suchej patelni z obu stron. Masło rozpuść na patelni i przygotuj jajka sadzone. Ajwar z cebulą i jajkiem możesz zwinąć w chlebki lub posmarować go i zjeść jak pizzę. Pełna dowolność:)

Smacznego!
Na ostro

2 komentarze:

  1. Pyszności :) Takie śniadanie jadłabym i na obiad i kolację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję że ja też. Lubię w takie chlebki zawijać też omlet:)

      Usuń