wtorek, 1 września 2015

Zapiekanki z pieczarkami, mozzarellą, ajvarem i boczkiem

Taak... kto z nas nie pamięta smaku kupnej zapiekanki? Ja pamiętam doskonale.. Z przedziwną pomidorową pulpą:) Swoje wysmarowałam ajwarem- tak poszłam na łatwiznę ale kocham ten chorwacki wynalazek ogromnie. Mam go w nadmiarze bo to tegoroczny łup wakacyjny więc korzystam. Do tego nieśmiertelne pieczarki, mozzarella i podsmażony boczek. Szybko i smacznie:)




















Składniki:
bagietka
500 g pieczarek
duża cebula
3-4 łyżki pasty ajvar
sól
pieprz
chili -opcjonalnie
kilka plastrów wędzonego boczku
olej do smażenia

Wykonanie:
Boczek podsmaż aż będzie chrupiący. Przekrój bagietkę na pół i wzdłuż. Każdy kawałek posmaruj ajvarem. Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż aż stanie się miękka. Pieczarki obierz, pokrój i także podsmaż. Cebulę, pieczarki i boczek na bagietce. Mozzarellę porwij na kawałki i posyp bagietkę. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 15 minut- aż stanie się chrupiąca. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz