wtorek, 16 lutego 2016

Spaghetti alla puttanesca

Znudziła Ci się carbonara? Nie możesz już patrzeć na spaghetti po bolońsku? To może spaghetti alla puttanesca? Znacie? Nazwa może nieco niepokoić.. Ale nie wzięła się z przypadku. Plotka głosi, że neapolitańskie dziewczyny z branży nocno- rozrywkowej przygotowywały sobie spaghetti w ten sposób, nie chcąc tracić jakże cennego czasu na gotowanie:) Mogło tak być? Ano mogło, choć to tylko plotka. Jednak danie jest tak ekspresowe, że z pewnością przyda się na te dni kiedy nie ma czasu ani ochoty na gotowanie. A do tego jest naprawdę pyszne. 





















Składniki (na dwie osoby):
ok 100 g makaronu spaghetti na osobę
2-3 ząbki czosnku- drobno posiekane 
5 filecików anchois- posiekane
garść oliwek- pokrojonych w plastry
1-2 łyżeczki kaparów
oliwa
papryczka chili
2 duże pomidory pozbawione skóry i pokrojone
ok pól szklanki passaty pomidorowej
sól
pieprz

Wykonywanie:
Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej oliwę i wrzuć anchois i czosnek. Podsmaż aż czosnek się zrumieni. Dodaj chili i oliwki. Wymieszaj. Dodaj pomidory i passatę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Pozostaw sos na patelni jeszcze kilka minut. Na patelnie dodaj makaron i wymieszaj całość. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Przepis zapisuję :))))
    Ps.zostaję u ciebie i zapraszam do mnie przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz bo warto:)
      Na pewno wpadnę również do Ciebie.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Daawno nie jadłam, a to taki pyszny klasyk...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto sobie przypomnieć:) Pozdrawiam!

      Usuń