piątek, 4 marca 2016

Zupa z pieczonych batatów, selera i dyni z klopsikami

Uwielbiam kolor tej zupy! Jest bardzo pozytywny. Zupa też jest świetna. Ostra, za sprawą chili, gęsta, idealna na ostatnie pogodowe zabawy. Dorzuciłam mięsne klopsiki- specjalnie dla M. bo wiem, że mięso być musi:)





















Składniki:
1 l bulionu
100 g dyni
2 bataty
pół średniego selera
chili
sól
pieprz

200 g mięsa mielonego
chili
sól
pieprz

Wykonywanie:
Przygotuj klopsiki: Mięso przełóż do miski, przypraw, uformuj klopsiki i smaż na rozgrzanej patelni aż będą rumiane. Ostaw.
Bataty i seler obierz i pokrój w kawałki. Dynię pozbaw skóry. Wyłóż warzywa na blaszce do pieczenia skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok 30 min. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie. Jeśli nie piecz je jeszcze przez chwilę. Gdy będą miękkie wrzuć je do bulionu i całość zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i chili wg. gustu, i zagotuj zupę. Rozlej zupę do talerzy i wrzuć po kilka klopsików.

Smacznego!

2 komentarze: