poniedziałek, 10 października 2016

Kopytka dyniowe (bez ziemniaków) z sosem grzybowym

Musiałam pilnie zużyć dynię. Niby nic trudnego. Krem z dyni i po problemie. Ale kiedy rano zabierałam się za gotowanie, wpadł mi do głowy pomysł na kopytka. Lubicie kopytka? Ja uwielbiam! Zwłaszcza takie podsmażone, z chrupiącą skórką. I tak zrodził się plan. Kopytka z sosem grzybowym. Ale obieranie ziemniaków mnie pokonało- to jedna z tych rzeczy w kuchni, których robić wręcz nienawidzę. Dlatego to raczej są a'la kopytka- bo bez ziemniaków. Ale uwierzcie niczego im nie brakuje. Grzyby i dynia to dobrzy kumple i mnie nie zawiedli. Ekspresowy sos grzybowy, okazał się pomysłem naprawdę świetnym. Szybkie, smaczne i jesienne danie. Nie lubię jesieni, ale takie dania pomagają mi ją przetrwać.






















Składniki:
1 szklanka puree z dyni
1 jajko
ok 1,5 szklanki mąki pszennej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

na sos:
grzyby (u mnie suszone prawdziwki)
pół szklanki śmietany 30 %
sól
pieprz
szczypta suszonego tymianku

Wykonanie:
Puree z dyni połącz z mąką, jajkiem, solą, pieprzem i gałką. Wyrób ciasto, ale niezbyt długo. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj jeszcze nieco mąki. Podziel ciasto na dwie części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz i krój w niewielkie romby. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok 7-8 minut od momentu aż wypłyną.
Przygotuj sos. Jeśli używasz suszonych grzybów zalej je wrzątkiem i odstaw- moje grzyby moczyły się kilka godzin. Pokrój je na mniejsze kawałki. Śmietanę wlej na patelnię, dorzuć grzyby i gotuj przez chwilę. Przypraw. Gdy sos lekko zgęstnieje polej nim kopytka.
Podawaj natychmiast po przygotowaniu.



Smacznego!


Jemy sezonowo! Jesień

2 komentarze: