poniedziałek, 3 października 2016

Jogurt grecki z granolą, sosem truskawkowym i syropem klonowym

Podobno jeśli coś jest idealne to się tego nie udoskonala, bo wszelkie próby okażą się porażka. Ale nie tym razem. Bo tym razem kombinacje doprowadziły do powstania czegoś nowego i bardzo smacznego. Kiedy jakiś czas temu zrobiłam jogurt z bananami i syropem klonowym straciłam głowę. To mały ideał. Ale na fali różnych form tego deseru (z malinami lub truskawkami) poszłam o krok dalej. Dodałam warstwę granoli, a banana zamieniłam na ciepły sos truskawkowy. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami. Taka modyfikacja spowodowała, że to jest nie tylko pyszny deser, ale i całkiem niezłe śniadanie:)


























Składniki:
200 g jogurtu greckiego
2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
syrop klonowy

Wykonanie:
Truskawki wrzuć do garnka i zagotuj powoli. Gotuj aż owoce się rozpadną. Do miseczki/pucharka nałóż jogurt, polej syropem klonowym, posyp granolą i znowu nałóż jogurt. Polej ciepłym sosem truskawkowym.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zapachniało latem i truskawkami. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. często takie rzeczy robię sobie na śniadanka :) bardzo fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) U mnie też często takie kombinacje śniadaniowe. Pozdrawiam!

      Usuń