czwartek, 6 października 2016

Puszyste placki z bananami (i mąką pełnoziarnistą)

Dawno nie było u nas nowego przepisu na placki. Nie znaczy to, że ich nie robimy. Znaczy to tyle, że korzystam z tych przepisów, które już mamy opanowane i robimy je z zamkniętymi oczami.:) Postanowiłam trochę pokombinować z nowym przepisem na placki. Pokombinowałam z mąkami i użyłam mąki pełnoziarnistej i kokosowej. Placki z mąki pełnoziarnistej potrafią być ciężkie i zbite, ale te zupełnie takie nie są. Jogurt i banan powodują, że są dość lekkie i wilgotne. Naszym zdaniem są świetne:) Świetnie sprawdzą się z owocami, dżemem lub miodem. 


























Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej (można zamienić na inną)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklani mąki kokosowej (lub zmielonych płatków kokosowych)
1/2 szklanki płatków żytnich (owsianych lub innych)
1-2 łyżki cukru- użyłam cukru kokosowego
1 banan- rozgnieciony
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jajko
szklanka jogurtu naturalnego
ok 1/2- 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego)
2 łyżki oleju kokosowego


Wykonywanie:
Mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj w misce. Dodaj jajko, jogurt, banana, olej kokosowy i mleko. Mleko dodawaj stopniowo. Jeśli ciasto jest zbyt zbite, dodaj mleka nieco więcej. Wymieszaj. Smaż partiami na złoty kolor. Wylewając ciasto, rozsmaruj je lekko, żeby placki nie były zbyt wysokie i żeby dół nie był spalony, a góra płynna (trudniej będzie je przewracać) Przyda się szeroka łopatka, łatwiej będzie przewracać placki. Ja smażę placki na naleśnikarce i nie używam już żadnego dodatkowe tłuszczu.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. super są :) często je robię do dżemiku na śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda, są pyszne - zarówno ja, jak i moje dzieciaki je uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj widzę podobne gusta kulinarne, dlatego zapraszam na www.kcalmar.com/blog :) Będzie mi miło za pozytywny feedback.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę świetnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń