środa, 23 października 2013

Clafoutis czyli francuskie ciasto

Cóż mogę napisać o tym cieście... Jest super szybkie, super łatwe i super pyszne:) Wstyd się przyznać ale zjedliśmy je na "jedno posiedzenie". I ma dodatkową zaletę. Nie jest w stanie się znudzić bo można użyć dowolnych owoców. A jeśli cukier i owoce zamienisz na zioła i warzywa powstanie całkiem przyjemne danie np. na kolację.





















Składniki:
200 g mąki
100 g cukru
50 g masła
2 jajka
szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 śliwek pozbawionych pestek i przekrojonych na pół
1 banan pokrojony w plasterki

Wykonanie:
Masło rozpuść i ostudź. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce. W drugiej misce połącz rozpuszczone masło, mleko i jajka. Połącz składniki mokre z suchymi. Wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż naleśnikowe. Formę wyłóż owocami i zalej je ciastem. Piecz 30 minut w temp. 190 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz