środa, 23 października 2013

Makaron z tuńczykiem

W niedziele  mieliśmy w planie zrobić ten przepis. Jednak zabrakło podstawowego składnika...ryżu. Niestety zdarza się i tak. Ale od czego ma się kreatywnego męża:) Trochę pokombinował i efekt był taki że nie mogłam się najeść tym daniem. Myślę więc, że dobrze, że mój m. od czasu do czasu trochę "pokucharzy":)





















Składniki:
ok 100 g makaronu na osobę (lub wg. uznania)
puszka kukurydzy
puszka tuńczyka
pomidor
2 cebule
2 ząbki czosnku
wg. uznania 1 lub pół papryczki chilli pokrojonej w kostkę
2 łyżki śmietany 22 %
sól
posiekana pietruszka (może być suszona)
olej do smażenia

Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. W między czasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj tuńczyka, kukurydzę, chili i pokrojonego pomidora. Dodaj śmietanę i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu. Wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz