niedziela, 6 października 2013

Ryż z ananasem

Tym razem trochę egzotycznie bo kurczak w aromatycznym sosie słodko- kwaśnym z ananasa, kardamonu i czosnku. Podawany z ryżem. Pyszny! A do tego prosty do zrobienia. Idealny na błyskawiczny obiad.




















Składniki:
150 g ugotowanego ryżu (użyłam ryżu basmati)
świeży ananas (lub ananas z puszki)
2 piersi z kurczaka
duża cebula
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy limonki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
nasiona z 3 ziaren kardamonu (zmiażdżone)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy curry
łyżeczka masła
2 łyżki oleju
sól

Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę, posól i dodaj curry. Cebulę zeszklij na maśle i oleju. Ananasa obierz, usuń zdrewniały środek i pokrój go w kostkę. 3/4 ananasa zmiksuj i dodaj do cebuli. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek, kardamon, sok i skórkę z limonki. Smaż przez chwilę. Dodaj kurczaka i smaż ok 10 minut aż  kurczak będzie upieczony. Dodaj ugotowany ryż, resztę ananasa oraz jogurt i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz