środa, 23 października 2013

Tarta serowa z porem

Kolejny "wdzięczny" pomysł na obiad. Nie masz pora? Ok, użyj cebuli. Brak parmezanu? Użyj dowolnego sera może być nawet pleśniowy. Wolisz dodać mięso? Proszę bardzo! Jedyne czego nie możesz zrobić to zepsuć tej tarty:)




















Składniki:
300 g mąki pszennej
120 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
2 łyżki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 pory 
2 jajka
200 ml śmietany
80 g startego parmezanu (dowolnego)
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, masło, wodę i oliwę. Ciasto musi się dobrze połączyć w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj przez chwilę. Uformuj kulkę, zwiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, ponakłuwaj widelcem. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni piecz ciasto 20 minut aż się przyrumieni. 
Pory pokrój i podsmaż na maśle. W miseczce wymieszaj jajka, śmietanę i ser. Dopraw do smaku. Na podpieczoną tartę wyłóż pory i zalej je jajeczną masą. Piecz przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz