czwartek, 3 października 2013

Ryż z tuńczykiem

To już nasz osobisty klasyk:) Przepis wędruje w świat i każdy kto go wykorzystał jest nim zachwycony. Nieskomplikowany, szybki i naprawdę godny polecenia. Darzę to danie szczególnym sentymentem. Pierwszy raz ugotował je dla mnie mój m. kilkanaście lat temu. I przyznaję, że to on robi je najlepiej..Nie wiem co, ale jest coś uzależniającego w tym daniu. Mogłabym je jadać codziennie i nie jestem pewna że czy by mi się znudziło. Jeżeli jakimś cudem coś zostanie można dodać pokrojonego w kostkę ananasa i podać w formie sałatki.




















Składniki:
100 g ugotowanego ryżu
duża cebula
puszka tuńczyka (w kawałkach i w oleju)
puszka kukurydzy
curry
sól
pieprz
papryka słodka

Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę. Do podsmażenia cebuli użyj odrobiny oleju z tuńczyka (nie wylewaj całego oleju bo może być słony). Smaż na wolnym ogniu aż cebula się zrumieni. Dodaj trochę curry następnie tuńczyka a chwilę później kukurydzę. Smaż przez chwilę. Przypraw jeszcze odrobiną curry, słodką papryką i pieprzem. Dodaj ugotowany ryż. W razie potrzeby użyj soli. Dokładnie wymieszaj aby smaki się połączyły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz