wtorek, 29 października 2013

Sałatka śledziowa

Śledzia robię na różne sposoby. Nawet w wersji z rodzynkami, która jest zresztą moją ulubioną, ale o tym innym razem. Ta sałatka jest ekspresowa, bardzo smaczna i absolutnie nieskomplikowana nawet dla kogoś kto w temacie śledzi nie czuje się zbyt dobrze. Pasuje na imprezę lub rodzinne spotkanie, chociaż najlepsza jest wyjadana bez zbędnych ceregieli prosto z miski:)






















Składniki: (proporcje można modyfikować wg. uznania)
250 g płatów śledziowych
2 jajka
4 ogórki kiszone
1 por
łyżeczka musztardy
łyżka majonezu
1-2 łyżki jogurtu
pieprz
sól
opcjonalnie: pół jabłka
masło

Wykonanie:
Śledzie pokrój w kawałki. Jajka, jabłko i ogórki w kostkę. Por przekrój na pół i pokrój w półtalarki. Podsmaż go na maśle aż stanie się miękki. Odstaw do wystudzenia. Wrzuć wszystkie składniki do miski i lekko wymieszaj. Dodaj musztardę, majonez i jogurt. Dopraw do smaku tylko ostrożnie z solą:) Wymieszaj delikatnie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz