czwartek, 3 lipca 2014

Gotowana kukurydza z chili

Bardzo ale to bardzo lubię gotowaną kukurydzę. Kojarzy mi się trochę z dzieciństwem i wakacjami nad morzem. Zawsze bardzo na taką kukurydzę czekałam:) Tak...to zdecydowanie jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa:) Standardowo podawana jest z masłem i solą i wiem że taka jest absolutnie fantastyczna ale wersja maślana z dodatkiem chili też jest bardzo ciekawa. I to naprawdę niezły smakowy "kop". Jeśli lubicie ostre smaki próbujcie! A Ci którzy nie przepadają za dużą ilością chili zawsze mogą zmniejszyć proporcje:) Prosto i smacznie!




















Składniki:
2 kukurydze
ok 40 g masła
sól
pieprz
chili w płatkach lub pół świeżej papryczki

Wykonanie:
Kukurydzę ugotuj aż będzie miękka (spróbuj kilka ziaren). W czasie gotowania przełóż masło do miseczki dodaj chili, sól i pieprz. Gorącą kukurydzę posmaruj masłem. W razie potrzeby możesz jeszcze dodać soli lub chili. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kukurydzę... Pomyśleć, że jej uprawa wcale nie należy do najłatwiejszych i co raz więcej plantacji kukurydzy występuje w Polsce ;)

    OdpowiedzUsuń