niedziela, 20 lipca 2014

Omlet z serem pleśniowym

Dziś szczególny dla nas dzień. Urodziny mojego m. Chciałam więc żeby dzień zaczął się wyjątkowo. Wyjątkowo smacznie.  Przygotowałam omlet bo właśnie omlet na śniadanie nasz solenizant lubi najbardziej. To był przyjemny poranek. Moi chłopcy ledwie otworzyli oczy a już znaleźli się w basenie. Skwar dawał o sobie znać od samego rana. Miałam więc chwilę żeby przygotować coś pysznego. Nie chciałam tylko zbyt długo "smażyć" się w kuchni. Omlet to niby nic wielkiego. W mojej wersji to zaledwie ser i jajka. Ale było naprawdę pysznie i bardzo polecam właśnie takim śniadaniem zacząć dzień:) A był to naprawdę udany dzień.
Wszystkiego najlepszego kochanie:)




















Składniki:
5 jajek (duże)
garść rukoli
ser pleśniowy (kilka plastrów)
szczypiorek
sól
pieprz
2 łyżeczki majonezu
masło

Wykonanie:
Jajka rozbij do miseczki. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj majonez, wrzuć szczypiorek i wszystko wymieszaj.. Na patelnię wrzuć masło. Masę jajeczną wylej na rozgrzane masło. Smaż aż brzegi się zetną wtedy podważ łopatką masę tak aby płynna część która została wlała się na dno patelni. Ja wolę "dosmażyć" omlet z drugiej strony. Przykładam wtedy talerz do patelni i szybkim ruchem przekładam omlet na talerz i zsuwam go znowu na patelnię (ale nie trzeba tego robić w momencie gdy omlet jest z jednej strony ścięty wystarczy go zsunąć na talerz a gdy połowa omletu będzie zsunięta przykryć go drugą połową. W środku powinny znaleźć się dodatki). Na talerzu rozrzuć rukolę i plastry sera wg uznania. Przykryj wszystko omletem. Ser fajnie się rozpuści. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale mi zrobiłaś smaka tym omletem ,wygląda wyśmienicie, muszę jutro zjeść go na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że to najlepszy omlet jaki zrobiłam:D

      Usuń