sobota, 23 sierpnia 2014

Omlet z płatkami owsianymi

Naszło mnie wczoraj na zdrowe śniadanie. Generalnie mam problem ze śniadaniami. Gdy jestem sama (a tak jest właśnie teraz kiedy mój syn jest na wakacjach a M. w pracy) zupełnie nie chce mi się jeść. Najchętniej wypiłabym tylko kawę. Ale postanowiłam w końcu zjeść coś sensownego. Nie chce mi się niczego przygotowywać tylko dla siebie więc musiało to być szybkie i nieskomplikowane danie. I moim zdaniem jest naprawdę ok. Omlet to zawsze dobry pomysł. Wykorzystałam cebulę karmelizowaną która od jakiegoś czasu stale gości w mojej kuchni ale można użyć wszystkiego na co macie ochotę.




















Składniki:
2 jajka
2 łyżeczki płatków (użyłam pszennych- mogą być dowolne)
sól
pieprz
masło

dodatki dowolne
u mnie:
2 łyżki karmelizowanej cebuli*
cheddar do posypania

*do zrobienia karmelizowanej cebuli potrzebujesz 2-3 czerwone cebule, olej do smażenia (użyłam ryżowego) i odrobinę cukru (a gdy macie więcej czasu proponuję skorzystać z tego przepisu). Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na odrobienie oleju dodaj cukier i poczekaj aż zmięknie

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj płatki, sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy (np. chili). Połącz delikatnie białka z żółtkami. Rozgrzej patelnię i wrzuć kawałek masła. Gdy się rozpuści wylej jajeczną masę. Gdy zacznie się ścinać od spodu unieś brzegi łopatka tak aby masa spłynęła pod spód. Ja mimo wszystko odwracam omlet i smażę go z obu stron. Na omlet ułóż ulubione dodatki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Przygotowanie jest na prawdę szybkie, a smakuje swietnie. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm zapowiada się ciekawie :) ten omlet i owsianka wydaje się dla mnie najlepszy na śniadanie bo rano chodzę na treningi do Saturn Fitness na Bielanach i potrzebuję być syta a wszyscy wiemy jak działają płatki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń