wtorek, 19 sierpnia 2014

Szwedzkie drożdżówki

Kolejny wakacyjny wyjazd za nami. Stąd pustki na blogu. Mam bardzo dużo zaległości jeszcze sprzed wyjazdu więc czym prędzej nadrabiam!
Kuchnia szwedzka fascynuje mnie od jakiegoś czasu. Przepis na te drożdżówki znalazłam u Jamie'ego. Przepis delikatnie zmieniłam i dodałam jeżyny zamiast jagód. Jamie nazwał je seksownymi szwedzkimi drożdżówkami... Czy takie są..noo.. nie wiem ale na pewno to jedne z brzydszych jakie zrobiłam:) Mieszanie ciasta z owocami może być dość problematyczne ale warto trochę powydziwiać bo drożdżówki może nie wyglądają najładniej ale są znakomite. I w gruncie rzeczy bardzo proste do zrobienia.




















Składniki:
25 g świeżych drożdży
370 ml ciepłego mleka
mielony kardamon (wg gustu- ja dodałam nasiona z 5 ziaren)
2 jajka
szczypta soli
200 g cukru
50 g masła
ok 800 g mąki
500 g jeżyn lub jagód
50 g cukru -do posypania drożdżówek

Wykonanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Jajka lekko ubij i dodaj do niech kardamon, cukier, stopione masło, sól, mleko z drożdżami i 500 g mąki. Wymieszaj całość i stopniowo dodawaj resztę mąki. Wyrób przez chwilę. Następnie włóż do miski przykryj czystą ściereczką o odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub aż podwoi swoją objętość. W tym czasie zajmij się owocami. Umyj je i przełóż do dużej miski. Ugnieć je (możesz to zrobić ubijakiem do ziemniaków ale ja zrobiłam to rękami -polecam użyć gumowych rękawiczek:)). Wyrośnięte ciasto rozciągnij na podsypanym mąką blacie. Tak aby tworzył kartkę papieru formatu A4. I przystępujemy do najtrudniejszej części:) Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż owoce na ciasto. Staraj się zebrać jak najmniej soku. Rozprowadź owoce na cieście. brzegi ciasta zwiń do środka (tworząc kopertę). I dalej zwijaj i ściskaj ciasto. Pokrój je na 8 części. Z każdej formuj wałek i zawiąż jak węzeł końcówki sklejając do środka. Układaj bułki na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Posyp je cukrem i jeśli chcesz kilkoma jeżynami. Przykryj je ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni i piecz drożdżówki przez ok 25-30 minut. Aż będą rumiane.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Robiłam te drożdżówki w zeszłym roku, ale z jagodami, jak u Jamiego. Są świetne i tak pięknie pachną kardamonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda:) Wypróbuję je na pewno jeszcze z innymi owocami:)

      Usuń