wtorek, 10 marca 2015

Meksykańska zapiekanka z mięsem mielonym i tortillą

Czasem trzeba się wygadać. A czasem wystarczy zjeść z kimś pudełko czekoladek w milczeniu. Czasem pomaga jedno słowo a czasem nawet cała przegadana noc nie przynosi nic nowego. Czasem pomoc przychodzi niespodziewanie. Coraz częściej myślę, że otaczam się naprawdę pozytywnymi ludźmi którzy dodają mi energii. To budujące do tego stopnia że uśmiecham się do siebie i czuję się lepiej. Cały ten mój nienastrój- to musi być jakieś przesilenie wiosenne. Trzeba z tym walczyć. Walczę. Nastrój poprawiają mi fotki z Tajlandii i wspomnienie pysznego jedzenia. Miało być tajsko ale po przemyśleniu stwierdziłam, że wolę kulinarnie odwiedzić Meksyk. Jest więc ostro, pożywnie i smacznie. Przypieczone kawałki tortilli z ciągnącym serem są przecudne i odbyła się o nie nawet mini walka. Były absolutnie warte tego żeby o nie powalczyć:)





















Składniki:
500 g mielonej wołowiny
puszka kukurydzy
2 duże cebule
1 duża marchewka
papryczka chili- suszona lub świeża- wg gustu- ja dodałam 2 suszone
2 tortille
żółty ser
sól
pieprz
olej do smażenia -u mnie z pestek winogron

opcjonalnie: czerwona fasola z puszki lub sucha ugotowana
                   papryka -dowolny kolor

Wykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do cebuli (jeśli używasz papryki pokrój ją w kostkę i także dodaj). Smaż aż całość zmięknie. Dodaj mięso, sól, pieprz, chili. Smaż do momentu aż mięso będzie usmażone. Mieszaj cały czas. Na koniec dodaj kukurydzy, fasolę- jeśli używasz. Przełóż całość do formy do zapiekania. Tortillę pokrój na kawałki i rozłóż na mięsie. Posyp startym serem. Zapiekaj 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń