piątek, 20 lutego 2015

Pan Muffin- czyli rzecz o muffinie idealnym

Tym razem nieco inny wpis. Poświęcę mu sporo miejsca bo i bohater jest dość wyjątkowy. To Pan Muffin. Zawsze odpowiedni i nadaje się na każdą okazję. Może wystąpić w wersji słodkiej i wytrawnej. Do tego składniki są zwykle pod ręką. Ale jak stworzyć babeczkę idealną? Pieczenie muffin jest naprawdę proste. Musisz pamiętać tylko o kilku rzeczach.



1. Zacznij od rozdzielania składników. Składniki suche takie jak mąka, cukier, kakao itp wymieszaj w jednej misce. W drugiej połącz składniki mokre czyli jajka, mleko, olej itp. Następnie dodaj suche składniki do mokrych. I wymieszaj.

2. Pamiętaj żeby nie mieszać ciasta zbyt długo. Jeśli będziesz to robić za długo muffiny będą suche. 

3. Ważne jest także aby ciasto umieścić jak najszybciej w rozgrzanym piekarniku. Tuż po włożeniu ciasta do formy natychmiast włóż je do piekarnika. Jeśli tego nie zrobić muffiny będą ciężkie i suche.

4. Używaj formy do pieczenia muffin lub foremek. I pamiętaj żeby w przypadku formy wysmarować ją tłuszczem lub użyć papierowych papilotek. Ja zawsze piekę muffiny w formie z papierowymi papilotkami i moim zdaniem jest to najlepszy sposób.

5. Wkładaj muffiny do rozgrzanego piekarnika. Niby oczywiste ale trzeba o tym pamiętać. Wtedy wyrosną i będą puszyste. 

6. Muffiny zwykle pieką się ok 20-25 minut. Po upieczeniu pozostaw je jeszcze na 10 minut w formie. Następnie wyjmij je i odstaw do całkowitego wystudzenia.

7. Składniki- muffiny są na tyle elastyczne że właściwie idealnie sprawdzą się w każdej wersji. Na słodko, słono z owocami czy warzywami. Nie muszę pisać że jakość składników ma znaczenie, prawda? 
Zwykle używam mąki pszennej ale zmielone orzechy czy pokruszone ciasteczka to też całkiem niezła opcja. 
Jeśli używam masła zawsze je rozpuszczam i studzę. 
Dobrze jest użyć jakiegoś nabiału. Jogurt, kefir lub mleko. Powoduje to że ciasto jest bardziej kremowe. 
Zawsze używam cukru. Sztuczne słodziki się nie sprawdzą. Tutaj chodzi też o objętość. Rodzaj cukru to tak naprawdę kwestia gustu.
Muffiny sklepowe są zawsze bardzo wyrośnięte. Przypuszczam, że to zasługa małego skrzata który pompuje je od wewnątrz:D A mówiąc poważnie.. pamiętajcie o proszku do pieczenia:)

Dodatki: 
- owoce- suszone, puszkowane, świeże czy mrożone wybór należy do Was
- warzywa- cukinia, papryka, kukurydza czy fasola z puszki lub podsmażone pieczarki to tylko kilka pomysłów..
- zmiksowane orzechy, migdały, pistacje, pestki słonecznika czy dyni zastąpią mąkę i nadadzą muffinom inny smak, można dodać także kawałki orzechów
- czekolada, ciasteczka, batoniki (pokruszone lub w kawałkach) i wszystkie słodkości jakie przyjdą Wam do głowy


8. Muffiny nie muszą być nudne. Nawet zwykłe można udekorować. Wszelkie posypki czy kremy świetnie się sprawdzą:
- do ubitej kremówki możesz dodać roztopioną czekoladę, kawę czy cynamon
- muffiny można polukrować (i użyć barwników) 
- dżem- rozpuść w rondlu trochę dżemu i delikatniej pokryj muffiny


Muffiny które zrobiłam:
Wersja słodka:
Muffiny z nutellą
Muffiny jogurtowe
Muffiny piernikowe
Muffiny rabarbarowe z cynamonową posypką
Muffiny z awokado, bananem i jabłkiem

6 komentarzy:

  1. Do wszystkich rad się stosuję i moje muffiny zawsze się udają :) To pierwszy wypiek, jaki zrobiłam sama :) Bardzo pożyteczny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) I życzę samych idealnych muffin! Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam robić muffinki - są takie proste, a przy odrobinie wyobraźni mogą wyglądać bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie sobie poszły cytrynowe muffiny śniadaniowe 😍??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra, nie mam pojęcia co się z nimi stało! Ale już wrzuciłam je na nowo i powinno wszystko teraz działać:)

      Usuń