sobota, 7 marca 2015

Śliwki w kokilkach pod ciastem francuskim

Każdy lubi podjadać. To żadna nowość. Ważne tylko żeby to co podjadamy było w miarę zdrowe i smaczne. Ostatnimi czasy bardzo często urządzamy wieczory filmowe. A przecież nie ma oglądania filmów bez podjadania. Oczywiście można kupić chipsy, paluszki ale to nie jest dobry pomysł na dłuższą metę. Dlatego zwracam uwagę na to żeby nie były to puste kalorie. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, ciepłego i owocowego. Moja zamrażarka skrywa ogromne ilości owoców.. więc wybrałam śliwki. Ale każde owoce będą odpowiednie. Całość przykryłam ciastem francuskim. To świetny pomysł na szybki i smaczny deser. 





















Składniki:
śliwki lub inne owoce (mrożone trzeba rozmrozić)
opakowanie ciasta francuskiego
śmietana kremówka
cukier trzcinowy (lub wg gustu)

Wykonanie:
Śliwki pozbaw pestek i włóż do kokilek. Do każdej kokilki wlej ok łyżkę śmietany i cukier. Ciasto francuskie podziel na tyle części ile masz kokilek. Przykryj ciastem kokilki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15- 20 minut aż ciasto się zrumieni. Podawaj natychmiast po przygotowaniu ale po lekkim przestygnięciu. 

Smacznego!

2 komentarze: