czwartek, 18 lutego 2016

Placki z chińskiego makaronu ryżowego

Jak już wspominałam w kilku postach, mój mąż ostatnio okupuje kuchnię. Zawsze potrafił gotować ale to co się dzieje teraz, zaskakuje nawet mnie. Ponieważ od zawsze nie przepadam za Walentynkami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię, zrobił dla mnie to danie przed Walentynkami. I.. się rozpłynęłam. Naprawdę! Placki są genialne, a sos który przygotował jest po prostu fantastyczny! Jeśli nie macie pomysłu na chiński makaron to koniecznie zapamiętajcie ten przepis:)





















Składniki:
200 g makaronu ryżowego
2 łyżki posiekanej dymki
szklanka startej marchewki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
2 jajka
sól
chili - wg gustu
olej do smażenia (u nas ryżowy)

sos:
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu ryżowego
2 świeże papryczki chili
2 łyżki mąki kukurydzianej
6 łyżeczek cukru

Wykonanie:
Przygotuj sos. Do miksera wlej wodę, ocet, cukier, 2 papryczki i zmiksuj. Wlej masę do garnka i zagotuj dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw.
Przygotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki wraz z makaronem w misce. Smaż placki a obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem.

Smacznego!

2 komentarze: