Kuchnia brytyjska nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Ale ja z różnych względów darzę wszystko co brytyjskie dużym sentymentem. Kuchnię biorę więc w pakiecie. I myślę, że nie jest taka straszna. Bubble and squeak to danie przyrządzane z resztek niedzielnego obiadu. Dla mnie nie musi to być koniecznie niedzielny obiad ale każdy inny, a poza tym często celowo gotuję więcej warzyw z przeznaczeniem na ten właśnie przepis. To właściwie nie jest konkretny przepis, to po prostu sposób na zużycie tego co zostało. Jeśli chcecie możecie dodać do niego mięso lub podać je z mięsem. Jedynie o czym musicie pamiętać to to, żeby w przypadku tego dania uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Tylko powolne podsmażanie spowoduje, że całość będzie delikatna w środku i lekko chrupiąca na zewnątrz. W końcu nie chcemy wylądować ze spalonym obiadem:)
Składniki:
4-5 ziemniaków ugotowanych (ilość tak naprawdę dowolna)
cebula
ugotowane warzywa: u mnie brukselka i marchewka (pokrojone w plastry)
sól
pieprz
2 łyżki startego cheddara
opcjonalnie: podsmażony boczek
olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Wykonanie:
Z ziemniaków zrób puree. Warzywa wymieszaj ze sobą i dodaj ser. Na oleju podsmaż cebulę a gdy się zrumieni dodaj pozostałe warzywa (i boczek jeśli używasz). Dociśnij je do patelni i podsmażaj na bardzo wolnym ogniu aż się zrumieni. Gdy tak się stanie, przykryj patelnie dużym talerzem i szybko przewróć. Tak aby potrawa znalazła się na talerzu. Następnie delikatnie zsuń ja na patelnię żeby usmażyła się z drugiej strony. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz