poniedziałek, 16 listopada 2015

Kokosowa granola

To jedno z tych fantastycznych, zdrowych śniadań, które da nam energię na długo. Zwykle mam problem z jedzeniem śniadań. W tygodniu muszę je zjadać dość wcześnie mimo, że mój żołądek jest na bakier z wszelką formą konsumpcji. Za to w weekend najchętniej wypiłabym tylko kawę, której normalnie nie pijam, bo nie lubię.. Generalnie jeśli już mam wybierać, to wolę słodkie śniadanie. Takie jak to... Przygotowanie granoli zajmuje trochę czasu, bo trzeba ją podpiec. Dobrze znosi przechowywane więc jeśli zrobicie ją raz, to przez kilka dni możecie cieszyć się fantastycznym śniadaniem i tworzyć swoje ulubione owocowe kombinacje. Poza tym można ją zjeść z jogurtem /mlekiem lub dodać do deserów i ciast. Dodałam mąkę kokosową- to nic innego jak zmielone wiórki kokosowe. Swoją kupiłam, ale spokojnie możecie zrobić ją samodzielnie:)

Wcześniejsza granola: granola orzechowa z komosą ryżową




















Składniki (zależnie od upodobań- możecie użyć dowolnych bakalii):
szklanka płatków owsianych
szklanka płatków żytnich
szklanka dowolnych orzechów (u mnie laskowe, macadamia, włoskie i nerkowca)
łyżka oleju kokosowego
miód
1/3 szklanki soku jabłkowego

po upieczeniu:
5 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki mąki kokosowej
garść żurawiny
garść płatków kokosowych

do podania:
jogurt (najlepiej grecki)
owoce

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Nie piekłam granoli dłużej bo nie lubię gdy jest bardzo spieczona. Kwestia gustu. Po upieczeniu dodaj wiórki, żurawinę i płatki kokosowe. Wymieszaj całość. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Granola kokosowa to jedna z moich ulubionych ;) Właśnie wykończyłam moje zapasy i czas zrobić nową porcję ;) A kokos i żurawina świetnie się komponuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, żurawina i kokos pasują do siebie idealnie. Pozdrawiam!

      Usuń