niedziela, 8 listopada 2015

Ciasteczka z mąki z amarantusa

Odkąd wiem, że nasz syn jest uczulony na konserwanty muszę zwracać dużą uwagę na to co kupujemy, bo konserwanty są dzisiaj chyba wszędzie. Odpadają nam właściwie wszystkie sklepowe słodycze. Ale może to lepiej? Sami kontrolujemy co i ile czego jemy. Ostatnio kupiłam mąkę z amarantusa i postanowiłam zrobić z niej ciasteczka. Dodałam do nich granolę orzechową z komosą ryżową i po problemie. Zrobiły się tak naprawdę same. Można "sypnąć" do nich wybrane orzechy lub nawet suszone owoce. Szybkie, zdrowe i smaczne. 




















Składniki:
2 szklanki mąki z amarantusa
1 jajko
ok 1/2- 3/4 szklanki mleka
1-2 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
3/4 szklanki granoli orzechowej lub dowolnej mieszanki orzechów
2 łyżki miękkiego masła
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodaj masło, jajko i granolę i znowu wymieszaj. Dodaj tyle mleka żeby masa była na tyle luźna, żeby można było łyżeczkami formować ciasteczka. Formuj je i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej matą silikonową, lekko splaszczając. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 10-15 minut.

Smacznego!

1 komentarz: