poniedziałek, 2 listopada 2015

Omlet z karmelizowanymi jabłkami i masłem migdałowym

Ostatnimi czasy moje śniadanie w ciągu tygodnia były bardzo minimalistyczne. Jogurt i orzechowa granola z komosą ryżową. Więcej nie potrzebowałam do szczęścia. Ale..właśnie dziś zachciało mi się czegoś innego. Zrobiłam omlet w słodkiej wersji z karmelizowanymi jabłkami i masłem migdałowym- które można zastąpić masłem orzechowym. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy w poniedziałek rano chce się bawić z omletem. Ale.. zrobiłam go naprawdę w 10 minut i absolutnie nie żałuję. Poza tym zawsze można przygotować takie śniadanie w czasie weekendu. Pyszne, ciepłe, dające energię..




















Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej- przesianej
łyżeczka cukru
jabłko
masło migdałowe
masło zwykłe

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie dodaj do nich po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Jabłka obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło ok łyżeczki, wsyp cukier i poczekaj aż się rozpuści. Wtedy wrzuć jabłka i podsmaż je chwilę (część jabłek jeśli chcesz możesz zdjąć z patelni i położyć je po usmażeniu na omlecie). Zalej jabłka masą jajeczną. Smaż go kilka minut. Następnie przewróć go na drugą stronę -używając talerz, dwóch łopatek lub podrzucając. Gdy będzie gotowy, wysmażony z obu stron zdejmij go z patelni. Posmaruj go masłem migdałowym wg gustu.  

Smacznego!

4 komentarze:

  1. mmmm zapowiada się niesamowicie pysznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pysznie:) Byłam, byłam i wpadnę do Ciebie pewnie jeszcze nie raz:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. musiałem :) pozdrawiam

    http://iknurow.pl/?p=22001

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście, że masz moją zgodę:)

      Usuń