wtorek, 3 listopada 2015

Zupa z pieczonego kalafiora z tahini i orzechami włoskimi

Trwa u mnie sezon na zapiekanie. Mam ochotę zapiekać wszystkie warzywa. Robić z nich pasty, kremy.. To chyba przez tą jesień:) Postanowiłam też wykorzystać tony tahini które mam. I po tym, jak dodałam je do pasty z pieczonej marchewki, dyni i babatów wiem, że z warzywami sprawdza się idealnie. Dlatego dziś zupa z kalafiora z orzechami i tahini właśnie. Ma dość niecodzienny smak, ale jest naprawdę smaczna i ciekawa. 




















Składniki:
3/4 dużego kalafiora
bulion warzywny
garść orzechów włoskich
łyżka sezamowej pasty- tahini- lub wg gustu
sól
pieprz
oliwa truflowa

Wykonanie:
Kalafior umyj i podziel na mniejsze części. Rozłóż go na macie blaszce wyłożoną matą do pieczenia, przypraw solą i pieprzem i skrop olejem np. z pestek winogron. Piecz ok 30-40 minut aż będzie miękki- zaglądaj do niego co jakiś czas i sprawdzaj czy się nie przypali. Gdy będzie miękki odstaw go do wystygnięcia. Następnie wrzuć do blendera i zalej bulionem. Ilość bulionu zależy od tego jak gęste zupy lubisz. Dodaj tahini, orzechy i zmiksuj. Przelej do garnka i gotuj kilka minut. Przelej na talerz i każdą porcję skrop oliwą truflową.

Smacznego!


Zupa na jesień - edycja 2 Jesienne zupy

3 komentarze: