niedziela, 15 listopada 2015

Cytrynowe babeczki śniadaniowe

Zdaję sobie sprawę, że robienie muffinek wczesnym rankiem może się wydać lekko zaskakujące. Ale pozwólcie, że uzasadnię swój wybór. Nie wymagają długotrwałego mieszania, wystarczy kilka ruchów, bo to właśnie grudkowate ciasto powoduje, że muffiny są delikatne. Włączasz piekarnik, mieszasz płynne składniki z suchymi, napełniasz papilotki i jeśli zdecydujesz się na zrobienie ich w weekend wracasz do łóżka bo Twoja obecność w kuchni jest zbędna:) Czyżby śniadanie idealne?:)






















Składniki:
70 g masła
250 g mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru
sok wyciśnięty z 2 cytryn
skórka otarta z jednej cytryny
100 ml mleka
1 jajko

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Rozpuść masło, możesz to zrobić w mikrofalówce. Odstaw je żeby przestygło. W jednej misce połącz mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Do drugiej miski wlej mleko, sok i skórkę z cytryny, jajko i masło. Lekko pomieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych. Lekko wymieszaj. Ciasto nie będzie gładkie tylko grudkowate. Ale takie właśnie ma być. Napełnij ciastem muffiny i włóż je do piekarnika na 20 minut. Podawaj z dżemem, miodem lub masłem.

Smacznego!

2 komentarze: