środa, 13 kwietnia 2016

Ricotta z figą, orzeszkami pinii i miodem

Co powiecie na miseczkę pysznej ricotty z miodem, figą i orzeszkami? Kuszące? Zdecydowanie tak! Bardzo smaczny i szybki sposób na ricottę. Z Turcji przywiozłam słoiczek fig kandyzowanych w syropie. Długo czekały na swoją kolej.. po prostu postawiłam je na półce i mimo, że o nich pamiętałam, musiały odstać swoje. Mają dość zaskakujący smak, ale przyznaję, że są bardzo smaczne, Jeśli nie uda Wam się dostać takiego wynalazku, świeże figi będą świetne, może i nawet lepsze. W ostateczności dżem figowy też da radę. Nie trzymajcie się kurczowo proporcji.. pofantazjujcie:)





















Składniki:
300 g ricotty
garść orzeszków pinii
kilka fig (świeże, kandyzowane, suszone lub dżem figowy)
łyżeczka miodu

Wykonanie:
Ricottę przełóż do miseczki. Figi pokrój w kawałki i wrzuć do serka. Posyp orzeszkami i polej miodem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz