Bardzo lubię zioła prowansalskie. Mają wiele zastosowań. Dorzucam je niemal do wszystkiego. Nie wiem dlaczego wcześniej nie przyszło mi do głowy zrobienie mieszanki samodzielnie. Ale...od czego są przyjaciele:) Dziękuję, jak zwykle niezastąpionej Dominice za świetną inspirację. Aromat i smak ziół jest niesamowity i w niczym nie przypomina mieszanki ze sklepowej półki. Za radą Dominiki tymianek kupiłam w aptece. Podobnie jak szałwię i miętę. A ostatnio będąc na targu wypatrzyłam świeży cząber który ususzyłam:)
1-1,5 łyżki rozmarynu
3 łyżki bazylii
3 łyżki oregano
3 łyżki szałwii
3 łyżki cząbru
3 łyżki mięty pieprzowej
3 łyżki majeranku
3 łyżki tymianku
Wykonanie:
Wszystkie zioła wymieszaj. Przechowuj w zamkniętym słoiczku. Używaj do zup, sosów, sałatek, mięs, farszów i innych pysznych dań na które przyjdzie Ci ochota:)
Ja dodałam nieco więcej szałwii i mięty. Więc eksperymenty są mile widziane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz