Chłodny wieczór, puchaty koc, ciepłe mleko lub kakao i pyszne czekoladowe ciasteczka. Brzmi zachęcająco? To wizja naprawdę przyjemnego jesiennego lub zimowego wieczoru. Dobre ciastka czekoladowe to podstawa poprawiania sobie nastroju. Więc kiedy pogoda nie zachęca, warto przygotować sobie coś czekoladowego. Ciastka są nie tylko pyszne, ale i zdrowe więc wyrzutów sumienia jest jakby mniej. Mają jedną wadę- znikają natychmiast!
Składniki:
100 g płatków (mogą być owsiane, pszenne, żytnie, jęczmienne itp)
50 g cukru (użyłam trzcinowego)
120 g mąki pszennej
1 jajko (lekko roztrzepane)
łyżka ciemnego kakao
50 g czekolady
15 g masła
15 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki mleka- dodawaj stopniowo
ok 1/2 szklanki mleka- dodawaj stopniowo
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Masa jest dość gęsta. Formuj ciasteczka łyżką i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piecz przez 20-25 min. w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Te ciastka są boskie :-) idealnie wyważone, mimo że czekoladowe nie są przesadnie słodkie. 100 razy lepsze niż jakiekolwiek sklepowe jakie jadłem :-)
OdpowiedzUsuńciastka są cudowne!
OdpowiedzUsuńznikły mi w parę chwil, domownicy prosili o więcej!
zapraszam do mnie!
U mnie było dokładnie tak samo:) Cieszę się, że smakowały.
UsuńPozdrawiam Magda
mam pytanie ile ciastek wychodzi z tego przepisu i proporcji?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć bo robiłam je już dość dawno ale z tego co pamiętam to wyszło ich ok 10. Pozdrawiam!
UsuńA może zamiast pszennej mąki - żytnia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie możesz spróbować:)
Usuń