niedziela, 4 sierpnia 2013

Ciasteczka czekoladowe z płatkami owsianymi

Chłodny wieczór, puchaty koc, ciepłe mleko lub kakao i pyszne czekoladowe ciasteczka. Brzmi zachęcająco? To wizja naprawdę przyjemnego jesiennego lub zimowego wieczoru. Dobre ciastka czekoladowe to podstawa poprawiania sobie nastroju. Więc kiedy pogoda nie zachęca, warto przygotować sobie coś czekoladowego. Ciastka są nie tylko pyszne, ale i zdrowe więc wyrzutów sumienia jest jakby mniej. Mają jedną wadę- znikają natychmiast!























Składniki:
100 g płatków (mogą być owsiane, pszenne, żytnie, jęczmienne itp)
50 g cukru (użyłam trzcinowego)
120 g mąki pszennej
1 jajko (lekko roztrzepane)
łyżka ciemnego kakao 
50 g czekolady
15 g masła 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki mleka- dodawaj stopniowo

Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Masa jest dość gęsta. Formuj ciasteczka łyżką i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piecz przez 20-25 min. w temp. 180 stopni.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Te ciastka są boskie :-) idealnie wyważone, mimo że czekoladowe nie są przesadnie słodkie. 100 razy lepsze niż jakiekolwiek sklepowe jakie jadłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciastka są cudowne!
    znikły mi w parę chwil, domownicy prosili o więcej!
    zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było dokładnie tak samo:) Cieszę się, że smakowały.
      Pozdrawiam Magda

      Usuń
  3. mam pytanie ile ciastek wychodzi z tego przepisu i proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć bo robiłam je już dość dawno ale z tego co pamiętam to wyszło ich ok 10. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. A może zamiast pszennej mąki - żytnia?

    OdpowiedzUsuń