Te ciasteczka są podwójnie dyniowe. Po pierwsze kształtem przypominają dynię, a po drugie zawierają mąkę dyniową- czyli po prostu zmielone pestki z dyni. Do tego są szybkie i smaczne. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska w śniadaniówce, ale są też świetne do kawy.
Składniki:
225 g mąki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
100 g masła
1 jajko
pół szklanki pestek z dyni
szczypta soli
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier. Pestki z dyni zmiel w młynku do kawy i wsyp do miski. Dodaj masło pokrojone w kostkę i jajko. Dodaj sól, imbir i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę wrzuć do miski i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i użyj foremek żeby nadać im pożądane kształty:) Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na temp. 180 stopni. Piecz ok 12-15 minut aż staną się rumiane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz