poniedziałek, 22 września 2014

Indyjskie klopsiki z warzywami w mleku kokosowym

Wciąż "kręcę" się kulinarnie wokół kuchni indyjskiej i indonezyjskiej a właściwie... ogólniej w kuchni zdecydowanie.. dalekiej. Dziś zrobiłam klopsiki (znowu) na indyjską nutę, a dynię i groszek cukrowy "utopiłam" w mleku kokosowym (też..znowu). Egzotycznie.. I bardzo smacznie. A przy tym prosto:)




















Składniki:
Klopsiki:
500 g mielonego mięsa
3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 średnia cebula (drobno posiekana)
pół łyżeczki świeżego utartego imbiru
kawałek świeżej papryczki chili (wg gustu- u mnie połowa papryczki)
łyżka świeżej kolendry (posiekana- można zastąpić świeżą miętą)
sól
łyżeczka przyprawy korma curry (1/3 łyżeczki przypraw: kolendry, kurkumy, kuminu, chili, pieprzu białego, imbiru, selera, cebuli i czosnku)

Curry:
ok 150 g dyni (pozbawionej skóry i pokrojonej w kostkę)
garść groszku cukrowego
pół cebuli
szklanka mleka kokosowego
sól
pieprz
łyżeczka przyprawy korma curry
chili
olej do smażenia (u mnie olej ryżowy)

ugotowany ryż basmati

Wykonanie:
Składniki na klopsiki wymieszaj w misce. Uformuj klopsiki i smaż je aż się zrumienią. Zrób curry. Cebulę podsmaż na oleju. Wrzuć groszek cukrowy i dynię. Smaż przed chwilę. Dodaj przyprawy i całość zalej mleczkiem kokosowym (w trakcie gotowania możesz go jeszcze dolać). Całość duś aż groszek i dynia zmiękną. Curry i klopsiki podawaj z ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz